Појам продуктивности
Продуктивност представља један од парцијалних економских принципа. Усмерен је на продуктивност рада.
Продуктивност се може дефинисати са ужег и ширег аспекта.
По ширем аспекту (користи се ређе због применљивости ) прoдуктивнoст представља тежњу да се оствари што већи обим производње уз што мање утрошке инпута елемената производње.
P=Q/Ui
Ужи аспект подразумева стављање у однос физичког обима производње и утрошака радне снаге.
P=Q/L
Задаци – продуктивност
Задаци:
- Пекара “НАНА” дневно произведе 180 000 комада хлеба, при томе оствари утрошак од 6000 часова рада. Израчунати остварену продуктивност пекаре путем чисто натуралне методе.
- Предузеће “НАНА” је у првом полугодишту 2020. године произвело: 5000 пари мушких одела чија је стална цена 950 динара, 3000 пари женских комплета чија је стална цена 900 динара и 3000 пари дечијих тренерки чија је стална или стандардна цена 500 динара. За наведену производњу је утрошено 900 000 ефективних радних часова. Утврдити ниво продуктивности рада у предузећу “НАНА”.
- Предузеће производи три врсте производа:
А – 300 комада,
B – 400 комада и
C – 300 комада.
Потребно време за производњу производа износи:
А износи 60 часова,
B износи 46 часова и
C износи 35 часова.
На основу евиденције утврђено је да је за производњу производа А, B и C утрошено укупно 45 000 h. Израчунај продуктивност коришћењем радног метода.