Prvo na fakultet, pa možda u inostranstvo

Slaviša Milenković | 06. 05. 2015. – 17:28h | Foto: S.M. | 

Ova škola ne pamti odeljenje kao što smo mi! Bili smo posebni, jedinstveni, mirni, odgovorni. Za četiri godine stekla sam prijatelje do groba. Zajedno smo sazreli.

Maturanti 4/4 Ekonomsko trgovinske škole u Kruševcu, generacija 2014/2015. (prvi red s leva u desno: Ana S, Nevena, Bojan, Dejana, Danijela, Sara, Ana M, Nikola, Jovana, Teodora, Jelena, Goran i Nenad R, drugi red s leva u desno: Nemanja, Andrija, Jelena J, Bojana, Neda, Lola, Nenad, Jelena M. i Tamara N.

Najteže im je bilo da se upišu u ovo odeljenje.

Ovim rečima Neda Stevanović opisuje svoje drugare i ono što su iskusili tokom školovanja. U odeljenju poslovnih administratora od 24 učenika 17 je odlično, dok je sedmoro vrlo dobro. Prosečna ocena odeljenja je 4,34.


 

Najteže je bilo upisati se u ovo odeljenje jer je bilo potrebno 88 poena – ističu sa ponosom dodajući da za četiri godine nikada nisu kolektivno pobegli sa časa.
Nekoliko učenika se ističe u vannastavnim aktivnostima. Nemanja Stevanović je najbolji sportista, Jelena Jaćović šest godina igra folklor u KUD “14. oktobar” u kojem je Neda Stevanović provela pet godina. Lola Dimitrijević je pobedila na državnom takmičenju u besedništvu.
 

Najmanje izostanaka
Sve su to dobra deca. Mirni i disciplinovani. Ovo je odeljenje sa najmanje izostanaka. Od početka godine imaju samo 600, dok druga odeljenja imaju i po 2.000 – ističe razredni starešina Dejan Petrović.

-Glumim od šeste godine i to mi je puno pomoglo. Na takmičenju u Nišu osvojila sam prvo mesto u kategoriji slobodne teme i drugo u kategoriji improvizovane besede. Sada me čekaju pripreme za upis na Pravni fakultet. Volela bih da budem advokat ili sudija – u dahu je ispričala Lola.
 
Mnogo su pričljiviji kada govore o planovima za budućnost.
 

Muškarci su bili manjina

Stekli prijatelje za ceo život.

Planiram da upišem ekonomiju u Beogradu. Strah me je od prijemnog jer je jaka konkurencija, ali verujem u sebe – kaže Jelena Sekulić čija je prosečna ocena 4,92.
 
Bojana Raković će na Ekonomski fakultet u Nišu.
 

Za Niš sam se opredelila jer tamo imam rodbinu, a biću i bliže porodici.
Neku svoju budućnost ne vezuju za ekonomiju. Nemanja Stevanović se sprema za Vojnu akademiju, Ana Milosavljević će na Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, dok će Nenad Milutinović da studira geografiju. Većina ne veruje da će po završetku fakulteta živeti u Kruševcu.

Sebe vidim u inostranstvu. Volela bih da živim i radim u Švajcarskoj. Poznanici mi kažu da je lepa zemlja za život – govori Sara Milanović, dok bi Bojana Raković živela u Beču.

Omiljeni profesori
Omiljeni profesori su dva Dejana. Razredni starešina Dejan Petrović predaje ekonomiku preduzeća.
Sve vreme je bio uz nas, davao nam je puno slobode i pomogao da planiramo budućnost. Dejan Petković, profesor prava, zna dobro da objasni gradivo, strog je ali pravičan – kažu uglas.


Teodora Topličević ima drugačije želje.
 
Ako bude prilike da dobijem posao u Kruševcu, vratila bih se ovde – kaže Teodora.
 
Nemanja Stevanović ističe da su svi pomalo tužni što će se rastati, ali s druge strane su nestrpljivi jer ih čekaju nova iskustva.
Link ka BLICU